Tokod, bányászemlékmű

 

A tokodi Szent Márton templom mellett álló Szent Borbála szobor és a mögötte lévő emléktáblák a Dorogi-szénmedence legsúlyosabb bányaszerencsétlenségének, az 1942. július 31-én az Erzsébet-aknában történt sújtólégrobbanás 51 áldozatának emlékét őrzik.

Tokod, Szent Borbála szobor és Emlékmű ( Fotó: Tokodi Önkormányzat)
Tokod, Szent Borbála szobor és Emlékmű ( Fotó: Tokodi Önkormányzat)

Tóth Tibor: Szénbányászat a dorogi medencében 1781-1981 című könyvében így ír a tragédiáról:  „A bányakapitányság vizsgálata szerint az egyik elővájási munkahelyen végzett robbantás omlást okozott és ebből nagyobb mérvű metánkiáramlás történt. A robbanást — a feltevés szerint — itt is benzinlámpa okozta. A robbanás újabb metánkiáramlást idézett elő és így több központú robbanássorozat jött létre, amely 51 ember halálát okozta. A halál oka az áldozatok többségénél CO mérgezés volt.

A bányamezőben dolgozók közül 15 munkás megmenekülése a bányász találékonyságának és lélekjelenlétének nagyszerű példája. Ezek — miután a füst minden irányban elvágta menekülésük útját — Babocsai István mogyorósi vájár vezetésével munkahelyük vájvégén elgátolták magukat és a sűrített levegő vezetékének elvágásával túlnyomást létesítve megakadályozták, hogy menedékhelyüket a füstgázok eláraszthassák. Itt — mintegy két órát időzve — várták meg a mező kiszellőztetését, a bányamentők és az üzemorvos megérkezését.”

Az áldozatok közül harmincheten a helyi temető külön parcellájában nyugszanak egyforma sírokban. 2017 decembere óta a tokodi sírkertben is emlékmű tiszteleg az elhunyt bányászok előtt.

Szerző: Gábor Éva