Hantken Miksa-kör és Hantken Miksa-kör fordított bejárás:

33 km, 1000 méter pozitív szint

GPX track letöltése normál irány

GPX track letöltése fordított irány

Kerékpáros teljesítőknek javasoljuk a lépcsőzést, valamint a nehezen járható Cigány-völgyet elkerülő útvonal bejárását! Ez sem könnyű, de legalább cipekedni nem kell. :)

GPX track letöltése kerékpárhoz normál irány

GPX track letöltése kerékpárhoz fordított irány

A track tartalmazza az útvonalat, valamint a QR kódok pozícióját. Locus és Természetjáró appok beolvassák és megjelenítik mind az útvonalat, mind a pontok helyét. A Garmin Connect csak az útvonalat jeleníti meg.

Szintidő:

Teljesítménytúrázó: 10 óra
Futó: 6 óra
Kerékpár: 4 óra 30 perc
E-bike: 3 óra

Kezdő- és végpont:

A kör a dorogi Reimann Bányászattörténeti Miniverzum alsó bejáratától indul és ide is érkezik. A területen jó tömegközlekedési kapcsolat, kényelmes parkolási lehetőség, valamint a közelben több büfé, falatozó, kávézó vár.

Díjazás, éremátadás:

Részletes információ itt.

A kör jellemzői:

Normál irány:

Az első pontok sorrendje:

Reimann Bányaszattörténeti Miniverzum - VIII-as akna emlékműve - VI-os akna emlékműve...stb.

Akkor indultál jó irányba, ha a körforgalomnál egyenesen mész tovább a Kálvária utcán felfelé, majd az első lehetőségnél balra fordulsz.


Az első részében /Dorog-Tokod 24 km/ sok az ellenőrző pont. Dorog, Csolnok, Tokod településeket érinted. Rövid, helyenként meredek emelkedők, lejtők jellemzik ezt a részt. Folyamatos figyelmet igényel a tájékozódás a sok jelöletlen út miatt.

A második részben /Tokod-Dorog 10 km/ kevés az ellenőrzőpont. Tokod-Csolnok-Dorog településeket érinted. Tokodtól Csolnokig szinte végig emelkedik az út, a Cigány-völgy a bedőlt fák miatt néhol nehezen járható. Jelölt rész a Csolnokról Dorogra vezető kéktúra útvonal.

Fordított bejárás:

Az első pontok sorrendje:

Reimann Bányaszattörténeti Miniverzum - Miklós-akna emlékműve - Csolnok, vadaspark...stb.

Akkor indultál jó irányba, ha a körforgalomnál balra fordulsz.


Tekintettel arra, hogy a több ellenőrző pont az utolsó 15 kilométerre esik lehetőséget ad arra, hogy ne kelljen a jó menettempót megtörni. Fáradtan viszont talán jobban esik egy-egy ellenőrzőpont pihenője.

Miért róla neveztük el?

Ahogyan ő a kutatásaival megalapozta a nagyipari szénbányászat lehetőségét a dorogi szénmedencében, úgy a róla elnevezett kör az alapja a térséget feltáró útvonal változatoknak.

Hantken Miksa (Jablonka, 1821. szeptember 26. – Budapest, 1893. június 26.) bányamérnök, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. A helyi bányatulajdonos Dorogon kérte fel a vezető főmérnöki állás betöltésére. Kidolgozta a szénmedence földtani ismeretének rendszerét. Komoly eredményeket ért el a szénbányászat fejlesztésében, a termelés növelésében.

.