Homokvasút-túra

Figyelem! A kényelmes túrákat kedvelőket megzavaró útviszonyok és igazolási mód!!

A túra célja a Homokvasút még látható nyomainak a felkeresése és a nyomvonal bejárása. A jelvényes teljesítéssel nem csak a Homokvasút emlékeinek megőrzését, de a képen látható épület újjáépítését is támogatod. Nagyon köszönjük.

Ghimessy állomás a vonalbezárás után. Fotó: Karel Benes
Ghimessy állomás a vonalbezárás után. Fotó: Karel Benes

Ghimessy állomás alapja, a feltárást Laub Dominik végezte. Fotó: Hartyán Csaba
Ghimessy állomás alapja, a feltárást Laub Dominik végezte. Fotó: Hartyán Csaba

A túra különleges helyekre visz el, de ennek megvan az ára. A letölthető track csak támpont, a természet már sok helyen visszavette azt, ami az övé. Készülj fel bozótra, tüskékre. Néhol csak megközelíteni tudod a nyomvonalat, ennek lehet oka a beépítettség vagy az, hogy az adott szakasz magánterület. Ha igazán kedveled a kisvasutas világot akkor javasoljuk a kisvasut.hu , valamint a A dorogi homokvasút baráti köre Facebook oldal követését.

A túra igazolása két módon lehetséges:

Igazolás track alapján:

Nem követelmény a tökéletes nyomvonalkövetés, de törekedni kell rá. A legjobb megoldás, ha a letöltött track mellé az erre alkalmas túra alkalmazásban indítasz egy trackrögzítést. Így remekül fogod látni, hogy hol és mennyire tértél el a nyomvonaltól. A bejárás végén a felvételt elküldöd a banyaszkor@gmail.com címre, vagy Messengeren Laub Dominik nevére.

Igazolás fényképpel:

A letöltött tracket követve készíts 10 db fotót a mesterséges vagy természetes tereptárgyakról, kilátásokról, domborzatról. Segítségképpen a track tartalmaz bőven olyan pontokat ahol érdemes nyomokat keresni és fotózni.A pontok közül válogass kedvedre. Nem árt, ha Te és a környezet egy jellegzetes része is látszik. Majd ezeket a képeket elküldöd a banyaszkor@gmail.com címre, vagy Messengeren Laub Dominik nevére.

A túra végén van lehetőség személyes találkozóra, ebben az esetben nem kell elküldeni az adatokat, azokat rögtön megnézzük és azonnal megkapod az érmed. Ha nem sikerül a találkozás, akkor az adatok ellenőrzése után postán küldjük el a megérdemelt jutalmad.

Mivel a vonal több végponttal rendelkezett, ezért a letölthető tracket úgy készítettük el, hogy az elágazásoktól a végpontokra és az onnan visszavezető útvonalat is tartalmazza. Természetesen neked nem kötelező oda-vissza megtenni az adott szakaszt, ha van jobb ötleted akkor használhatod azt is. A lényeg, hogy legalább egyszer a lehető legjobban közelítsd meg az eredeti nyomvonalat.

Táv: 36 km Szintkülönbség: 300 méter

GPX track letöltése

A Locus és a Természetjáró appok beolvassák és megjelenítik az útvonalat és a fotó pontok helyét is. A Garmin Connect csak az útvonalat jeleníti meg.

Szintidő:

Nincs, a túra bármikor megszakítható és folytatható.

Kezdő és végpont, QR-kódok.

A túrának nincs kezdő és végpontja. Nem kell a QR-kódoknál kezdened a túrát, viszont a jelentkezés után a megadott 3 helyszínt fel kell keresned, ezek a nyomvonal közvetlen közelében vannak. A pontok beolvasására a nyilvántartás miatt van szükség, ez nem helyettesíti a track vagy fényképes igazolást.

Díjazás:

A sikeres teljesítés jutalma a kitűző. A részletek megegyeznek a többi nagykör díjazásával .

Éremátadó pont:

Az érmet biztonsággal Dorogon tudjuk személyesen átadni, de megbeszélés alapján a nyomvonallal érintett településeken is megoldható az érem átvétele. Személyes találkozó elmaradása esetén az érmedet postázzuk.

Jellemzői:

A túra lehetőséget ad arra, hogy a bejárd a volt homokvasút nyomvonalát és felkeresd a még létező nyomait. A túra nehézségét nem a szintemelkedés, sokkal inkább a sok helyen benőtt útvonal és annak követése jelenti.

Miért így neveztük el?

Hát hogy máshogy? ☺

Néhány jótanács:

Az indulás előtt érdemes az interaktív térkép homokvasút pontjait megnézni és az emlékhelyek között a Homokvasút történetét elolvasni. Mindkét forrás segít, hogy igazi élmény legyen a túra.

Ha az interaktív térképen minden túraútvonalunkat láthatóvá teszed, akkor a végpontok közötti szabályos átkötéseket meg tudod tervezni, hiszen ezek az utak biztos járhatóak.

A túra legérdekesebb része közé tartozik a volt robbanóanyag raktár két alagútrendszerének bejárása. Kis kitérővel megközelíthető. A telefon lámpája is elég, hogy bejárd, de egy nagyobb lámpa fényében jobban fogsz látni. Részletes útmutatót az interaktív térképen lévő ponthoz tartozó leírásban találsz. Ügyes legyél.