Lencsehegy-kör

11 km, 510 méter pozitív szint

GPX track letöltése

A track tartalmazza az útvonalat, valamint a QR kódok pozícióját. A Locus és a Természetjáró appok beolvassák és megjelenítik az útvonalat és az ellenőrző pontok helyét is. A Garmin Connect csak az útvonalat jeleníti meg.

Szintidő:

Nincs

Kezdő- és végpont:

A kör a Kesztölci Bányász Emlékműtől indul és ide is érkezik. (Kesztölc, Esztergomi u. 30)

Az induló kód utáni első pont a Kesztölc, temetői Emlékmű.

Akkor indultál jó irányba, ha szemben állva az emlékművel balra indulsz és a kereszteződésnél pincesort követve a meredekebb úton mész felfelé.

A közelben parkolóhely, buszmegálló, néhány száz méterre vendéglátóhely, élelmiszerbolt vár.

A kör útvonala szándékosan nem érinti sem a kőbánya bányaterületét, sem a Lencsehegyi szénbánya elhagyott épületeit. A területen néma riasztó üzemel, tehát kérlek Ne térj le a túra nyomvonaláról!!

Díjazás:

Részletes információ itt.

Éremátadó pont:

Kesztölc, Erika Kávézó Szabadság tér

Nyitvatartás: hétfő-vasárnap 10-18 óráig

A teljesítés díját nem veszik át, kérlek utalással rendezd.

Jellemzői:

A kör lehetőséget ad arra, hogy rálátást kapj a dorogi szénmedence majdnem teljes területére és a környék természeti értékeire. A Postás-út története megmutatja, hogy a nagyfokú mobilitás előtt milyen életet éltek a környékbeli hegyi falvak lakói. A Pilis gerincén végig vonuló út és a három kilátópont megközelítéséhez nem kevés szintet kell legyőznöd.

Miért így neveztük el?

A dorogi bányászat a Kesztölc melleti Lencsehegy mélyművelésű bányájában fejeződött be. A kor legmodernebb gépeivel felszerelt bánya története megmutatta, hogy a technikai fejlődés sem elég a természet erőinek legyőzésére. A környezetvédelem előtérbe kerülése valamint a gazdasági környezet változása együtt tette lehetetlenné a bányászat folytatását.